نقش تغذیه مناسب در کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان این که تغذیه مناسب در کاهش عوارش ناشی از آلودگی هوا نقش دارد، افزود: با استفاده از تدابیر تغذیهای میتوان اثرات مضر آلودگی هوا را در آنها تا حدی کاهش داد.
به گزارش روبط عمومی معاونت درمان، زهره اسدی با اشاره به عوارض نامطلوب آلایندههای موجود در هوا بر سلولهای بدن گفت: در حالت عادی سیستم دفاعی بدن توسط اندامهای دفعی نظیر کلیه، روده، ریه و پوست و مجاری لنفاوی با کمک برخی مواد مغذی سلولها را از آسیبهای بیرونی محافظت میکند. وی ادامه داد: با افزایش میزان آلایندهها، بدن نمیتواند با این اثرات مبارزه کند و ساختمان و عملکرد سلولهای بدن توسط رادیکالهای آزاد تخریب میشود. وی با اشاره به نقش مهم آنتیاکسیدانی ویتامین E؛ روغنها را غنیترین منبع این ویتامین برشمرد که با حرارت ملایم پختن از بین نمیرود اما سرخ کردن باعث تخریب آن میشود. وی با اشاره به روغنهای گیاهی نظیر کلزا، سویا، آفتابگردان و جوانه گندم به عنوان منبع غنی این ویتامین توصیه کرد: در طبخ و فرآوری غذاها حتما از انواع روغنهای خوراکی گیاهی استفاده شود. اسدی افزود: گرچه روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغزها به عنوان منابع خوب این ویتامین به شمار میآیند.اما نباید بیش از نیاز مصرف شوند زیرا منجر به اضافه وزن یا چاقی میشوند. این کارشناس تغذیه سبزیها و میوههای تازه را منبع غنی غذایی ویتامین Cبرشمرد و افزود: این ویتامین به دلیل وجود آنتیاکسیدان باعث افزایش مقاومت بدن نسبت به عفونتها و افزایش جذب آهن و اسید فولیک در بدن میشود و نسبت به حرارت، نور و محیط قلیایی بسیار حساس است. به گفته وی مهمترین منابع ویتامین C شامل مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگی شکل سبز(سبزی خوردن)، اسفناج، کیوی، کدو حلوایی و سیب زمینی است و برای حفظ ویتامینهای موجود باید میوهها و سبزیها تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند. وی تاکید کرد: افراد در برنامه غذایی روزانه خود به ویژه در شرایط آلودگی هوا حتما از سبزیها و میوههای فصل استفاده کرده و روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزیها و دو تا چهار واحد از گروه میوهها را در برنامه غذایی خود قرار دهند.