دیابت؛ زمینه ساز بیماری های دهان و دندان
دندانپزشک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در هفته ملی اطلاع رسانی دیابت، با بیان اینکه دیابت، زمینه ساز بیماری های دهان و دندان است، گفت: از جمله تظاهرات دهانی مرتبط با دیابت، بیماری لثه، از دست دادن دندان، خشکی دهان، پوسیدگیهای دندانی، سوزش دهان، اختلال چشایی، اختلال عملکرد غدد بزاقی، تاخیر در ترمیم زخم و بیماری کاندیدیازیس (یک نوع عفونت قارچی) است.
دکتر فرازی در گفت و گو با وبدا؛ با بیان اینکه وجود گلوکز در مایع پلاسما موجب افزایش ریسک پوسیدگی می شود، افزود: کم شدن میزان بزاق در دهان زمینهساز پوسیدگی دندان های بیماران دیابتی است، بنابراین تاکید ها بر رعایت بهداشت دهان و دندان است.
وی ادامه داد: افزایش گلوکز در مایع شیار لثه و تغییرات در ph موجب بروز بیماری های دندان و لثه و افزایش ریسک عفونت و از دست دادن دندان در بیماران دیابتی است.
دکتر فرازی با تاکید بر انجام منظم معاینات دندانپزشکی در بیماران دیابتی و ضرورت آشنایی آن ها با نحوه مراقبت صحیح از دندان ها، گفت: افراد مبتلا به دیابت حتما در مراجعه به دندانپزشک باید بیماری خود را اطلاع دهند تا خدمات مناسب با شرایط آن ها ارائه شود.
رئیس دانشکده دندانپزشکی بجنورد با بیان اینکه دیابت یک بیماری متابولیک به صورت افزایش غیرنرمال گلوکوز خون یا هایپرگلاسمیا و بروز آن به صورت افزایش غلظت گلوکز داخل خون است، ادامه داد: ویژگی این بیماری عدم تنظیم و ساخت و مصرف گلوکز بدن است.
دکتر فرازی بیان کرد: موارد ناشی از این اختلالات مسبب مشکلاتی است که در خون با افزایش مقدار گلوکز و افزایش ترکیبات ناشی از تجزیه پروتئین و چربی ایجاد می شود.
وی با اشاره به اینکه انسولین تنها هورمون کاهنده قند خون در بدن است که در دیابت به شکل کامل یا نسبی کاهش پیدا می کند، یادآوری کرد: دیابت دو نوع 1 و 2 دارد که اساسی ترین دلایل ایجاد بیماری های کلیوی و دیالیز در بیماران است.
این مسئول عنوان کرد: دیابت نوع 1 در سنین پایین شایع است و شدت و عوارض بیشتر و بالاتری دارد. دیابت نوع 2 در سنین بالاتر و به دلیل عوامل مثل چاقی، استرس، تغذیه نامناسب و کمبود تحرک ایجاد می شود.
وی خاطرنشان کرد: عدم فعالیت انسولین موجب اختلال ورود گلوکز به داخل سلول و احساس گرسنگی دائم در سلول می شود، به همین دلیل افزایش غلظت گلوکز مدام بالا می رود اما احساس گرسنگی در سلول ها باقی می ماند.
وی اضافه کرد: با این اتفاق، بدن به اجبار پروتئین و چربی را تجزیه می کند که باعث ایجاد و تجمع کتون ها و ایجاد عوارضی مانند کتواسیدوز و تغییرات ph خون می شود. که این رخداد، ایجاد کننده عوارض بعدی افزایش جذب آب در بدن، احساس گرسنگی و تشنگی، پر ادراری، پرخوری و ...می شود.
وی با تاکید بر این که بیماری آبسه و عفونتی های دندانی در بیمارانی که دیابت کنترل شده ندارند نیاز به مشورت پزشک دارند زیرا ریسک عفونت دراین بیماران بالاست، ادامه داد: افراد دیابتی که دچار نارسایی کلیه و نیازمند دیالیز هستند بهتر است اقدامات دندانپزشکی را در روزهای غیر دیالیز انجام دهند و حتما پزشک را از دیابت خود مطلع کنند.
دکتر فرازی نکاتی را نیز برای رعایت بهداشت دهان و دندان در این بیماران ذکر و عنوان کرد: در فواصل زمانی منظم به دندانپزشک مراجعه کنید، بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید، حداقل روزی یکبار از نخ دندان استفاده کنید، روزانه لثههایتان را معاینه کنید و در صورتی که زخم، التهاب، قرمزی، خونریزی از لثه، زخم عفونی یا زخم ناشی از دندان مصنوعی مشاهده کردید به دندانپزشک مراجعه کنید.