هر آنچه در مورد مننژیت باید بدانیم
مدیرگروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مطالبی را درباره بیماری مننژیت ارائه و بیان کرد: مننژیت یکی از اورژانسهای پزشکی است که در اثر التهاب لایه مننژ مغز و نخاع بوجود می آید. دکتر فلوریا انفرادی در گفت و گو با وبدا، افزود: میزان مرگ ناشی از این بیماری قبلا تا 50% میرسید؛ ولی با کشف درمانهای مناسب آنتیبیوتیکی به 5 تا 15% کاهش یافته است، علاوه بر آن 10 الی 20% از بهبود یافتگان بیماری دچار عوارضی مانند عقب افتادگی ذهنی، اختلالات بینایی یا شنوایی و یا اختلالات حرکتی میشوند.
وی با بیان اینکه به منظور کاهش مرگ و میر ناشی از مننژیت، تشخیص زود هنگام بیماری، تعیین سریع عامل احتمالی مولد بیماری، آغاز هر چه سریعتر درمان مناسب آنتیبیوتیکی و درمان عوارض ایجاد شده حایز اهمیت است، اضافه کرد: هموفیلوس آنفلوانزا تیپ b، مننگوکوک و پنوموکوک عامل 75% تمام موارد مننژیت باکتریال و 90% موارد مننژیت کودکان هستند.
وی ادامه داد: در کشورهایی که واکسن هموفیلوس آنفلوانزا استفاده شده است، شیوع این عامل بسیار کم شده و متوسط سن ابتلا از دوره کودکی به بالای 15 سالگی افزایش یافته است. مننگوکوک عامل اصلی اکثر موارد همهگیری مننژیت است.
دکتر انفرادی با اشاره به اینکه انتقال بیماری به وسیله تماس مستقیم با قطرات تنفسی و ترشحات بینی و گلوی افراد آلوده صورت میگیرد، بیان کرد: برخی افراد به صورت حامل سالم مننگوکوک بوده و سبب انتقال به دیگران میشوند.
وی علائم این بیماری را نیز برشمرد و گفت: علائم به صورت تب، سردرد شدید، تهوع و استفراغ و اغلب سفتی گردن تظاهر میکند، در اغلب موارد راشهای جلدی پتشی شکل وجود دارد. تاخیر در شروع درمان میتواند سبب افزایش احتمال مرگ و یا عوارض بیماری شود. تایید تشخیص با بررسی مایع مغزی نخاعی بیمار و جستجوی میکرو ارگانیسم بیماریزا در آن انجام میشود.
وی ادامه داد: دوره نهفتگی از 2 تا 10 روز متغیر است و در صورتیکه درمان با آنتیبیوتیک موثر انجام شود معمولاً 24 ساعت بعد از شروع درمان امکان انتقال به دیگران از بین میرود.
مدیرگروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی، علائم موارد مشکوک را نیز اعلام و بیان کرد: هر فردی در هر سنی با تب ناگهانی بالای C5/38 و یکی از علائم سفتی گردن، کاهش سطح هوشیاری، علائم مننژیال (سردرد، استفراغ و هر نوع عارضه نورولوژیک ناگهانی)، ملاج برجسته (در اطفال)، مورد مشکوک به مننژیت محسوب میشود.
دکتر انفرادی، علائم مواردی محتمل را نیز بیان و عنوان کرد: هر مورد مشکوکی که آزمایش CSF او حداقل یکی از موارد مانند ظاهر کدر و چرکی، افزایش گلبولهای سفید بیش از 100 سلول/ mm3.، افزایش گلبولهای سفید100-10 سلول/ mm3 به همراه افزایش پروتئین بیش از mm/dl 100یا کاهش قند به کمتر از mg/dl 40 را دارد احتمالا به این بیماری مبتلاست.
وی ادامه داد: باسیل گرم منفی(مطرح کننده هموفیلوس آنفلوانزا)، دیپلوکوک گرم منفی(مطرح کننده نایسریا مننژایتیدیس)، دیپلوکوک گرم مثبت (مطرح کننده استرپتوکوک پنومونیه) نیز از علائم احتمال ابتلا به این بیماری است.
وی گفت: مواردی که کشت مثبت وجود دارد یا آنتیژن جرم پاتوژن در مایع مغزی نخاعی و یا خون فرد دارای علائم بالینی یافت شود از افرادی با ابتلای قطعی به این بیماری هستند.